Toename allergieën door gebrek aan bacteriën in darmen

Mensen met hooikoorts of seizoensgebonden allergie zijn mogelijk gebaat bij probiotica. Dit blijkt uit een verzameling van verschillende studies naar dit onderwerp.

Onderzoekers van het Vanderbilt Medical Center in Nashville bestudeerden 23 eerder uitgevoerde studies met in totaal 1.919 proefpersonen.

Er wordt gedacht dat de toename in allergieën deels toe te schrijven valt aan een gebrek aan bacteriën in de darmen als gevolg van de schonere leefomstandigheden.

Als je in een heel schone omgeving woont, kom je niet voldoende in contact met micro-organismen waardoor je immuunsysteem overuren gaat draaien als het in contact komt met onschadelijke allergenen. Probiotica zouden dit mogelijk kunnen verbeteren door de hoeveelheid goede bacteriën in het spijsverteringskanaal te vergroten.

Meer studies

De kwaliteit van de onderzoeken varieerden. Mede daarom geven de wetenschappers aan dat meer onderzoek nodig is voor dat probiotica als behandeling kan worden geadviseerd bij hooikoorts.

Van de studies die de onderzoekers bestudeerden, toonden zeventien een verbetering van de klachten of kwaliteit van leven door het gebruik van probiotica in vergelijking tot mensen die een placebo nuttigden.

Binnen de overige zes onderzoeken werd echter geen verbetering gevonden. De resultaten van de review zijn veelbelovend, maar aangezien in de studies verschillende probiotica werden gebruikt binnen verschillende onderzoeksgroepen vinden de onderzoekers het te vroeg om probiotica daadwerkelijk aan te bevelen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het International Forum of Allergy & Rhinology.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4047716/toename-allergieen-gebrek-bacterien-in-darmen.html