Dit voedsel helpt tegen verkoudheden

BRON: http://www.nieuwsblad.be/ | dinsdag 11 februari 2014

Geef je immuunsysteem een flinke boost en wees allergieën en verkoudheden te snel af door voor een dieet te kiezen dat uiteenlopende gefermenteerde voedingsmiddelen bevat. Bij fermentatie worden suikers of andere koolhydraten namelijk omgezet door micro-organismen (bacteriën en of gisten) en net daarom brengen kefir en tempeh, maar ook zuurkool en augurken tal van gezondheidsvoordelen met zich mee.

Miso
Misopasta, gemaakt van gefermenteerde sojabonen en granen, zit boordevol essentiële mineralen en bestaat uit miljoenen micro-organismen die onze kracht en ons uithoudingsvermogen vergroten. De makkelijkste manier om van al die voordelen te genieten is door misosoep klaar te maken. Jeff Cox, auteur van ‘The Essential Book of Fermentation’, doet dat als volgt: ‘Voeg een stuk miso toe aan kokend water en laat je favoriete groenten – ik houd van uien en champignons – erin garen.’

Zuurkool
De tijd dat zuurkool enkel bij een hotdog mocht ligt voorgoed achter ons. Gefermenteerde kool is natuurlijk nog gezonder als je die gewoon zelf klaarmaakt. Dit eenvoudige recept helpt je alvast op weg:

Ingrediënten

– 1 kool
– enkele wortels
– chilipepers
– knoflookteentje
– zout

Bereiding

Snijd je favoriete koolsoort in kleine reepjes en doe hetzelfde met de wortels en de pepers. Versnipper het knoflookteentje. Gebruik vervolgens 110 gram zout per 450 gram groenten en meng alles in een grote glazen kom. Laat 5 tot 6 uur rusten en giet alles in een inmaakpot (volg daarbij de bijgeleverde gebruiksaanwijzingen).

Tempeh
Tempeh, een soort koek van soja afkomstig uit Indonesië, is een volledig eiwit dat alle aminozuren bevat. Helaas kan de smaak van deze vleesvervanger niet iedereen bekoren. Toch kan het in recepten met voldoende smaakmakers zoals sojasaus, een mengsel van sinaasappelsap, look, gember en ahornsiroop of andere marinades overheerlijk zijn.

Augurken

Augurken leveren je niet alleen een gezonde dosis probiotica op, je vindt ze ook in zowat elke voedingswinkel terug en heel wat mensen zijn dol op hun zure smaak. Op de blog A Beautiful Mess vinden we een eenvoudig recept terug voor homemade pickles. Je kunt hierbij voor klassieke komkommers kiezen, maar ook met wortels of radijsjes kan je zo aan de slag.

Bereiding:
Snijd de groenten fijn en leg ze samen met een beetje dille en enkele peperkorrels in een glazen bokaal. Meng vervolgens een kopje water, een kopje wittewijnazijn, twee eetlepels zout en een eetlepel suiker in een kom. Vul de glazen potjes met het mengsel en sluit goed af. Plaats ze in de koelkast en je kunt er de volgende dag (en de rest van de maand) al van genieten.

Kombucha
Deze ‘mirakelthee’, die al langer populair is bij gezondheidsfreaks en beroemdheden, is vaak bruisend en heeft een lichtzure smaak. Experts beweren dat de bacteriën in dit drankje het immuunsysteem versterken, de vertering verbeteren en helpen om schadelijke toxines uit het lichaam te verwijderen. Kombucha bevat wel suikers, dus er dagelijks grote hoeveelheden van naar binnen spelen is geen goed idee.

Kefir
Kefir is een gefermenteerde melk die je zelf kan maken, maar ook gewoon in de supermarkt kunt kopen. De frisse smaak van deze vloeibare, licht alcoholische melkdrank doet denken aan die van drinkyoghurt en brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee.